Orta Karadeniz' de dip trolünün av kompozisyonu ve etkileyen faktörler - Gönener, Sedat; Erkoyuncu, İbrahim (2005)
Bu çalışma Orta Karadeniz de Eylül 2002 - Nisan 2003 talihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çahşmada ticari teknelerle avlanan, mezgit (Gadus merlangus euxinus), barbunya (Mullus barbatus ponticus), kalkan (Psetta maxima maeotica), istavrit {Trachurus mediterraneus) ve çinekop (Pomatomus saltator), balıklarının sığ (75 m) ve derin (75m) su kesimlerine ait av verileri değerlendirilmiştir. Çalışmada özellikle mezgit ve barbunya balıklarının büyüklüklerinin, avlamanın yapıldığı aylar ve derinliklere göre önemli ölçüde değiştiği belirlenmiştir (p0.05). Bu farklılıklar daha çok Kasım - Aralık aylarında gözlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre avlama mevsimi ve avlama derinliği, dip trolü ile avlanan balıkların büyüklük kompozisyonunda önemli belirleyicilerdir. Ancak etkileri bütün türler için aynı düzeyde değildir. This study was carried out in mid-Black sea region between September 2002 and April 2003. In this experiment, Whiting (Gadus merlangus euxinus), Red mullet (Mullus barbatus ponticus), Turbot (Psetta maxima maeotica), Horse mackerel {Trachurus mediterraneus) and Blue fish (Pomatomus saltator) were caught by commercial bottom trawl from shallow water (<75 m) and deep water (>75 m). Length compositions on these species were also analysed. The mean lengths of whiting and red mullets were significantly different by months and depths (p<0.05). Most of these differences were observed in November and December. We conclude that, fishing season and depths at which travelings were performed had significant effect on the size of species caught in the study area. But it was not the case for the all species concerned.