Using ammonia nitrogen excretion rates as an index for evaluating protein quality of prawns in turbot (Psetta maeotica) nutrition - Yiğit, Murat; Ergün, Sabahattin; Türker, Ali; Karaali, Burcu; Bilgin, Sabri (2005)
Kalkan balığının doğal besinini oluşturan karideslerin protein kalitesi ile yem sektöründe yaygın kullanılan hamsi ununun protein kalitesinin karşılaştırılması amacıyla, Karadeniz kalkan balıklarında (ortalama 88,8 g) total amonyak nitrojen boşaltım oranlan belirlenmiştir. Balıklar, 17,5 0,5 C ve %o 17 tuzluluk ortamında iki farklı karides türü (Baltık karidesi, Palaemon adspersus ve rockpool karides, Palaemon elegans) ile yemlenmiştir. Ayrıca taze yem ile kuru yemlerin amonyak nitrojen boşaltım oranlarının maksimuma ulaşma süreleri üzerine etkilerinin de belirlenmesi amacıyla, diğer bir deneme grubuna, protein kaynağı olarak hamsi unu içeren kuru yem verilmiştir. Her iki karides grubundaki amonyak nitrojen boşaltım oranları, yemlemeden üç saat sonra en üst düzeye ulaşırken, kuru yemle beslenen balıklardaki boşaltım oranının maksimuma ulaşma süresi altı saate kadar uzamıştır. Kümülatif amonyak nitrojen boşaltım oranları ve boşaltım miktarlarının tüketilen nitrojene oranı, karides ile beslenen balıklarda kuru yemle beslenen gruptaki oranlardan istatistiksel olarak daha düşük (P 0,05) kaydedilmiştir. Karides gruplarındaki boşaltım oranlarının önemli derecede düşük olması ile, kalkan beslenmesinde bu türlerin protein kalitesinin hamsi ununa oranla daha yüksek olduğu sonucuna varılabilir. Total ammonia nitrogen excretion rates were measured in Black Sea turbot (averaging 88.8 g) to compare the protein quality of prawns, the natural food of turbot, with that of the protein source commonly used in the feed industry, i.e. anchovy meal. Two different prawn species (Baltic prawn, Palaemon adspersus, and rockpool prawn, Palaemon elegans) were offered to fish as wet feed at 17.5 ± 0.5 °C and a salinity of 17 ppt. Furthermore, for determination of the effects of wet feed and dry feed on the peak times of ammonia nitrogen excretion rates, another experimental group of fish was offered a commercial dry diet with anchovy meal as a single protein source. The ammonia nitrogen excretion rate in both groups fed prawns peaked 3 h ...