Biologisk rening av avloppsvatten från koksverk. - Boman, Bengt; Norrman, Jonas (1981)
Toxiska ämnen i avloppsvatten medför ofta att biologisk rening, enligt främst aktivt slamprocessen, uppvisar stor driftstabilitet och låg reningseffekt. Ett exempel härpå utgör koksverksavloppsvatten. Projektet avsåg att genom försök i pilotskala studera dessa förhållanden vid koksverket i Luleå och belysa olika möjligheter till förbättring av aktivt slamprocessen vid rening av avloppsvatten med karaktäristika av koksverksvattentyp. Försöken i pilotskala har dock inte kunnat förbättra de resultat, som normalt erhålles i den fullstora reningsanläggningen. Toxiska ämnen i avloppsvatten medför ofta att biologisk rening, enligt främst aktivt slamprocessen, uppvisar stor driftstabilitet och låg reningseffekt. Ett exempel härpå utgör koksverksavloppsvatten. Projektet avsåg att genom försök i pilotskala studera dessa förhållanden vid koksverket i Luleå och belysa olika möjligheter till förbättring av aktivt slamprocessen vid rening av avloppsvatten med karaktäristika av koksverksvattentyp. Försöken i pilotskala har dock inte kunnat förbättra de resultat, som normalt erhålles i den fullstora reningsanläggningen.