Uppvärmning av avloppsvatten : Behov och förutsättningar i Norrland - Malovanyy, Andriy (IVL Svenska Miljöinstitutet, 2025)
Temperatur har en stark påverka på hastighet av biologiska processer med minskning av hastigheten med 6-10% för varje 1 °C minskning av temperaturen. Vid införande av kvävereningskrav för reningsverk i Norrland finns det därför risk att det ska krävas väldigt stora bassänger för att kompensera för den periodvis väldigt kalla vattnet som kommer under snösmältningsperioden. Temperatur har en stark påverka på hastighet av biologiska processer med minskning av hastigheten med 6-10% för varje 1 °C minskning av temperaturen. Vid införande av kvävereningskrav för reningsverk i Norrland finns det därför risk att det ska krävas väldigt stora bassänger för att kompensera för den periodvis väldigt kalla vattnet som kommer under snösmältningsperioden. I första delen av rapporten studerades hur vattentemperaturen varierar under året på flera reningsverk i Norrland. Det visades att på vissa avloppsreningsverk (ARV), som Essvik ARV och Fillan ARV i Sundsvall samt Bodum ARV i Örnsköldsvik, är vattentemperaturen mycket lägre än i södra Sverige och sjunker till under 5 °C under snösmältningsperioden. Andra renignsverk, som Öns ARV i Umeå, har däremot endast några grader kallare vatten med vattentemperaturer under kallaste perioden på ca 8 °C. Den största bidragande faktorn till denna skillnad var olika andel av tillskottsvatten i lednignsnätet, med lägre temperaturer för de reningsverk som har mer tillskottsvatten.I andra delen av rapporten studerades om det är ekonomiskt motiverat att värma upp inkommande avloppsvatten med låggradigt värme för intensifiering av reningen. Det visades att investeringskostnaden för ett nytt reningsverk kan minskas med ca 11% om avloppsvatten värms upp med 2 °C i kombination med en effektiv värmeåtervinning från utgående vatten. För att uppvärmningsalternativet ska vara motiverat krävs det dock att priset för värmen är lägre än 212 kr/MWh. För fallstudien i Sundsvall uppskattades inköpspriset för returvärme från fjärrvärmenätet till 350 kr/MWh, vilket innebär att uppvärmning inte är motiverat. Att ...