Liv och arbetsliv i industrins klimatomställning - Rootzén, Johan; Hagbert, Pernilla; Malmaeus, Mikael; Nyblom, Åsa; Särnbratt, Mirjam (IVL Svenska Miljöinstitutet, 2024)
I ett konstant flöde av nyheter om klimatkatastrofer, humanitära kriser, pandemier och konflikter framträder en samtid som definieras av en till synes oavbruten rad av överlappande kriser. Trots, eller kanske just på grund av, dessa utmaningar och omvälvningar finns det värde i att kollektivt reflektera över och eventuellt omvärdera hur vi organiserar våra liv och vårt arbetsliv I projektet ”Liv och arbetsliv i industrins klimatomställning” har vi undersökt klimatomställningens utmaningar och möjligheter med särskilt fokus på två industrisektorer med stora samhällsvärden men också med stora växthusgasutsläpp: petrokemiindustrin i Västra Götaland (Stenungsund) och järn- och stålindustrin i Norrbotten (Gällivare). Projektet kombinerar nationella och lokala perspektiv samt lyfter fram röster från civilsamhället och fackföreningsrörelsen för att analysera hur omställningen påverkar arbete, produktion och olika intressegruppers syn på alternativa utvecklingsvägar.Ambitionen har varit att lyfta berättelser från både lokal- och samhällsövergripande nivå för att bredda diskussionen om klimatomställningen. Genom att sammanställa och jämföra olika omställningsberättelser och alternativa strategier och politiska instrument har vi försökt belysa både synergier och intressekonflikter i den samhällsomställning som ligger framför oss. Vår förhoppning är att detta arbeta kan bidra till en mer utvecklad och nyanserad diskussion om den gröna omställningen, det goda livet och det goda arbetet