Boazodoalu máhtut áiggis áigái - Joks, Solveig (2012)
Girji guorahallá mo mánát ohppet árbevirolaš máhtuid boazodoalus. Ovddeš lunddolaš máhttoevrrideapmi mii dahkkui go mánát bajásšaddelahka siidadoalu lea nohkan. Dattetge leat árbevirolaš máhtutdehálaccat maiddái odne go ovddeš johtolagat, organiserenmálle jabarggut bisuhuvvojit. Gažaldat lea mo mánát ohppet otná dilis, jamakkár hástalusat cuožžilit. Etniin boazodoalus lea dehálaš doaibmamáhttoevrrideami oktavuoas go sii leat eanaš áigge mánáin ovttasbáikedoaluin. Boazodoalu oahpaheamis leat iešvuoat mat gáibiditahte oahppi lea doppe gos barggut caahuvvojit ja dat ii buot áiggiidsoaba oktii gáibádusain otná servodagas. Árbevirolaš oahpaheamiiešvuohta lea maiddái máhttit coavdit cuolmmaid oa dilálašvuoain. Sámi servodagas leat danne hástalusat dasa mo láhcit dilálašvuoadainna lágiin ahte mánát ain besset leat mielde oahppamin joihitárbevirolaš ealáhusaid. Eatnit leat dehalaccat boazodoalu máhtuidevrrideamis, go sii leat eanas áigge mánáin ovttas báikedoaluin. Guorahallan lea dahkkon Guovdageainnus. Dán girjjis leat maiddáidieut eará boazodoaloguovlluin. Girji guorahallá mo mánát odne ohppet árbevirolaš máhtuid boazodoalus go eai jođe šat siidda mielde seamma ollu go sullii 40 jagi áigi dahje go 9-jagi skuvla álggahuvvui. Guorahallan lea dahkkon Guovdageainnus, ja dasa lassin leat maiddái dieđut eará boazodoalloguovlluin. Boazodoalu nissonolbmot leat odne guovddážis bajásgeassimin mánáid boazo¬dollui go mánát leat eanaš áigge etniid luhtte skuvlaváccedettiin. Albmát leat dat geat dávjjimusat leat siidadoalus. Ovddeš árbevirolaš siiddastallan mas olles bearaš jođii ovttas, lea nohkan, muhto boazodoalu iežas siskkáldas organiseren lea dattetge bisuhuvvon mealgat muddui rievddakeahttá nugo siidadoalut ja báike¬doalut. Seammás go organiserenmálle bisuhuvvo, de doaimmahuvvojit maiddái seamma barggut nugo guođoheapmi, gárddástallamat, bohccoávdnasiid dikšun ja dasa lassin duddjon. Organiserema ja bargguid mielde čuvvot máhtut, ja nu leage dárbbašlaš daid fievrridit ođđa buolvvaide. Boazodoalu heiveheamit leat leamaš ...