Sáhkavuoruin sáhkan: Sámegiela ja sámi girjjálašvuođa muhtin áigeguovdilis dutkanfáttát - Ijäs, Johanna; Helander, Nils Øivind; (doaimm.) (2012)
Dát artihkalcoakkáldat lea boa us sáhkavuoruin mat dollojuvvojedje Sámegiela, sámi girjjálašvuo a ja sámi gielladili symposias Guovdageainnus skábmamánus 2008. Coakkáldat govvida dálá giela ja girjjálašvuo a dutkandoaimmaid viidodaga. Guokte artihkkala vuo uduvvojit symposiai bovdejuvvon váldologaldalliid ovdanbuktimiidda: E ect of Orthography on Reading Acquisition – Theoretical and Practical Implications ja Sámi báikenammadutkan – gielladiehtaga ja fágaidrasttideaddji bálgáid alde. Mu ui váldooassi artihkkaliin gie ahallet sámegiela oahppama sihke giellaoccodanproseassan ja giellaoahpahussan. Moatti artihkkala fáttát leat vuo uduvvon giellaoahpalaš dutkanbargguide, ja okta artihkal lea sámi girjjálašvuo as. Artihkkalat leat buot sámegillii, earet okta mii lea e gelasgillii. Buot sámegiel artihkkaliin leat oanehis e gelasgiel coahkkáigeasut mat leat cohkkejuvvon girjji lohppii.