Postupci u reviziji - Raspudić, Ivan (RRiF Visoka škola za financijski menadžment., 2020)
Tema završnog rada jesu postupci u reviziji te će u radu biti detaljno biti opisani postupci koje je revizor dužan obaviti, te kako na temelju tih postupaka donosi svoje mišljenje koje zapravo predstavlja smisao odnosno cilj revizije. Kako bismo razumjeli revizijske postupke moramo razumjeti svrhu, ciljeve, vrste i faze samog procesa revizije. Cilj i svrha revizije je da se na temelju revizorovog mišljenja stvori pozitivna slika poduzetnika. Reviziju je moguće podijeliti prema objektu ispitivanja (revizija financijskih izvještaja, podudarnosti i revizija poslovanja) i prema subjektu ispitivanja (interna, državna i eksterna revizija). Sam proces revizije sastoji se od dva dijela: predrevizije i završne revizije. Predrevizija obuhvaća proces revizije od sklapanja ugovora o reviziji do pojave financijskih izvještaja, a završna revizija obuhvaća dio tijeka revizije od pojave financijskih izvještaja do datuma revizorova izvješća. Na temelju Zakona o reviziji proces revizije je reguliran Međunarodnim revizijskim standardima koje je preuzela i prevela Hrvatska revizorska komora od strane IFAC-a. Sami postupci revizije reakcija su na procijenjene rizike (inherentne), koji mogu biti na razini financijskih izvještaja što za posljedicu imaju sveobuhvatne reakcije i na pogrešno prikazivanje na razini tvrdnji što za posljedicu imaju daljnje revizijske postupke u vidu testova kontrola i dokaznih testova. In this paper author will describe detail procedures in audit. Based on these procedures, auditor gives his opinion. To understand audit procedurs we need to understand purpose, goals, types and phases of the audit process. Goal and purpose of the audit is to create a positive „image“ of the company based on the auditor's opinion. The audit can be divided according to the subject of the audit (audit of financial statements, compliance and auditing of the business) and subject to the audit (internal, government audit and external audit). The audit process consists of two parts: interimaudit and final audit. The interim audit ...