Nineteenth EURL-Salmonella interlaboratory comparison study (2014) on typing of Salmonella spp. - Jacobs-Reitsma WF; Maas HME; de Pinna E; Mensink ME; Mooijman KA (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM, 2017)
De Nationale Referentie Laboratoria (NRL's) van de 28 Europese lidstaten scoorden in 2014 goed bij de kwaliteitscontrole op Salmonella-typering. Eén laboratorium had hiervoor een herkansing nodig. Uit de analyse van alle NRL's als groep bleek dat de laboratoria aan 96% van de geteste stammen de juiste naam konden geven. Sinds 1992 zijn de NRL's van de Europese lidstaten verplicht om deel te nemen aan jaarlijkse kwaliteitstoetsen, die bestaan uit zogeheten ringonderzoeken voor Salmonella. Elke lidstaat wijst een laboratorium aan, het Nationale Referentie Laboratorium (NRL), dat namens dat land verantwoordelijk is om Salmonella in monsters van levensmiddelen of dieren aan te tonen en te typeren. Om te controleren of de laboratoria hun werk goed uitvoeren moeten zij onder andere 20 Salmonella-stammen op juiste wijze identificeren. Soms doen ook landen van buiten de Europese Unie vrijwillig mee. In 2014 waren dat de kandidaat-lidstaten Macedonië, Servië en Turkije, en de EFTA-landen IJsland, Noorwegen en Zwitserland. EFTA staat voor European Free Trade Association. Van de NRL's zijn er zeven laboratoria die, behalve de standaardtoets (serotypering) op Salmonella, preciezere typeringen uitvoeren, de zogeheten faagtypering. Voor deze kwaliteitstoets moeten zij 20 extra stammen met deze methode typeren. De laboratoria ontvingen hiervoor tien Salmonella Enteritidis-stammen en tien Salmonella Typhimurium-stammen. Deze NRL's typeerden 83% van de S. Typhimurium-stammen en eveneens 83% van de S. Enteritidis-stammen op de juiste wijze. De organisatie van het ringonderzoek is in handen van het Europese Unie Referentie Laboratorium (EURL) voor Salmonella (EURL-Salmonella), dat is ondergebracht bij het RIVM in Nederland. De organisatie van het faagtyperingsringonderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Public Health England in Londen. The National Reference Laboratories (NRLs) of all 28 European Union (EU) Member States performed well in the 2014 quality control test on Salmonella typing. One laboratory was found to require a follow-up study after the initial test. Overall, the EU-NRLs were able to assign the correct name to 96% of the strains tested. Since 1992, the NRLs of the EU Member States have been required to participate in annual quality control tests which consist of interlaboratory comparison studies on Salmonella. Each Member State designates a specific laboratory within their national boundaries to be responsible for the detection and identification of Salmonella strains in animals and/or food products. These laboratories are then referred to as the National Reference Laboratories. The performance of these NRLs in Salmonella typing is assessed annually by testing their ability to identify 20 Salmonella strains. NRLs from countries outside the European Union occasionally participate in these tests on a voluntary basis. EU-candidate-countries Former Yugoslav Republic of Macedonia, Serbia and Turkey, and EFTA countries Iceland, Norway and Switzerland took part in the 2014 test. Seven NRLs not only serotyped the 20 Salmonella strains of the quality control test, but also subtyped 20 additional strains by phage typing. For this, the laboratories received 10 strains of Salmonella Enteritidis and 10 strains of Salmonella Typhimurium. These NRLs correctly typed 83% of the S. Enteritidis strains and also 83% of the S. Typhimurium strains. The European Union Reference Laboratory for Salmonella (EURL-Salmonella) organises this annual interlaboratory comparison study on the typing of Salmonella in cooperation with Public Health England in London, UK. The EURL-Salmonella is located at the National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), Bilthoven, the Netherlands. European Commission Directorate General for Health and Consumer Protection (DG-Sanco)