PROMOCIJA U TURIZMU ULOGA HRVATSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE U PROMOCIJI TURIZMA - Jurić Arambašić, Anita (Veleučilište u Šibeniku. Menadžment., 2017)
Promocija je proces komuniciranja izmeĊu poduzeća i potrošaĉa s ciljem da se stvori pozitivan stav o proizvodima i uslugama ĉime bi potrošaĉe trebalo navesti da pri kupovanju daju prednost tim proizvodima. Iz toga proizlazi da je osnovna svrha promocije stimuliranje plasmana proizvoda i usluga poduzeća. Na suvremenom turistiĉkom trţištu objektom razmjene, objektom turistiĉke potrošnje, odnosno sadrţajem turistiĉkog proizvoda smatra se mnogo toga. MeĊu njima su mnoge usluge bez kojih je nemoguće zamisliti turistiĉki proizvod; usluga prijevoza, hotelska usluga i sl. Od velike vaţnosti je kreiranje samog proizvoda ili usluge koji će se nuditi na turistiĉkom trţištu i privlaĉiti sadašnje i potencijalne kupce. To podrazumijeva da je preteĉa turistiĉkoj promociji samo proizvod ili usluga koji trebaju biti kreirani tako da privuku što širu ciljnu publiku. Od strane nositelja promocije u turizmu vaţno je i pozicioniranje na trţištu, da znaju na kojem trţištu i kome je potreban odreĊeni proizvod. Cilj samog turizma je, osim ostvarivanja profita, zadovoljavanje ţelja i potreba kupaca. U promociji turizma odreĊenog podruĉja, bilo na lokalnoj, regionalnoj ili meĊunarodnoj razini veliku ulogu igraju turistiĉke zajednice. One nastoje promovirati sami proizvod ili uslugu koja se nudi na trţištu. Smatraju se najboljim i najkvalitetnijim oglašivaĉima i promotorima turizma. Promotion is the process of comunication between companies and costumers with the aim of creating a positive attitude about products and services which costumers should give priority when they`r buying. That means that the basic purpose of promotion is to stimulate products and services placements. In the contemporary tourist market it`s considered that the object of exchange or the object of tourist consummation can be a lot of it. Among them are many services without which it`s impossible to imagine a tourist product, for example that can be transport service, hotel service, etc. Also, the creation of the product or service that will be offered on the ...