MENADŽERSKE VJEŠTINE S POSEBNIM OSVRTOM NA VJEŠTINU PREGOVARANJA - Škof, Stjepan (Veleučilište u Šibeniku. Menadžment., 2016)
Menadžeri na svim razinama menadžmenta moraju posjedovati određena znanja i vještine da bi uspješno obavljali svoj posao. Poslovni uspjeh menadžera ovisi o njegovim znanjima i vještinama,više nego li do njegove osobnosti. Svatko tko sebe vidi kao menadžera, bez obzira na menadžersku razinu, mora posjedovati, usavršavati i razvijati znanja i vještine potrebne za obnašanje menadžerskih funkcija. Pregovaranje je proces u kojemu se pronalaze načini kako bismo dobili nešto od onoga tko želi nešto od nas, proces u kojemu dvije strane il i više strana razmjenjuje dobra i usluge te se nastoje dogovoriti o tečaju razmjene, odnosno proces donošenja zajedničke odluke kada uključene strane imaju različite želje. Kad govorimo o vještini pregovaranja, ne mislimo samo na pregovaranje "za stolom" već i na planiranje i pripremu koju treba obaviti unaprijed te na analizu i evaluaciju koje treba obaviti tijekom i poslije završenih pregovora. Uz navedene aspekte, svoje vještine pregovaranja usavršit ćete razumijevanjem i svjesnim korištenjem: okvira, koncepata, metoda, strukture, procesa pregovaranja te korištenjem povratnih informacija kad god je to moguće, a u kontekstu određene pregovaračke situacije. Važno je naglasiti da najvažnijeg čimbenika za uspješno pregovaranje – a to ste vi sami – možete u potpunosti kontrolirati: možete odlučiti kako ćete se pripremiti, kako ćete pregovarati za pregovaračkim stolom, kakve ćete odluke donositi i niz drugih stvari. Abstract Managers at all levels of management have certain knowledge and skills to successfully do their jobs. Business success depends on its managers skills, more than to its personality. Everyone who sees himself as a manager, regardless of the managerial level, must possess, improve and develop the knowledge and skills necessary for the performance of management functions. Negotiation is a process in which an appropriate way in order to get something from someone who wants something from us, the process in which the two sides or a more parties exchange goods and services ...