Logistički procesi u tvrtki VELPRO - Puncet, Marin (Veleučilište u Šibeniku. Odjel prometnih studija., 2024)
Logistički procesi su temeljni zadatci i poslovi o kojim ovisi sva proizvodnja i realizacija logističkih usluga i proizvoda u sustavu. Logistički procesi su: prijevoz, skladištenje, zalihe, distribucija, manipulacija, čovjek, informacije i integracije. Tvrtka VELPRO djeluje pod ovim logističkim procesima, a sami veleprodajni centar u Šibenik djeluje od 2003 godine. VELPRO Šibenik je 1 od 16 veleprodajnih centara u Hrvatskoj. VELPRO Šibenik posluje pomoću pet svojih odvojenih sektora za poslovanje: nabavni sektor, prijemni sektor, administrativni sektor, prodajni sektor i komisionarski sektor. Najvažniji dio VELPRO centra je skladišni prostor (skladište) koji se definira kao prostor koji je ograđen ili neograđen koji isto tako može biti nad kriven ili nepokriven prostor kojem je zadaća čuvanje proizvoda, poluproizvoda, sirovina te gotovih proizvoda, isto tako preuzimanje i otpremanje robe iz samog prostora. Svako skladište funkcionira pomoću 6 procesa: proces prijema, proces skladištenja i komisioniranja kutija, proces skladištenja i komisioniranja paletnih jedinica, proces skladištenja i komisioniranja pojedinačnih predmeta, proces predaje, proces akumuliranja, sortiranja i pakiranja. Logistics processes are fundamental tasks on which all production and realization of logistics services and products depend. Logistics processes are transportation, storage, inventory, distribution, manipulation, human, information and integration. VELPRO operates under these logistics processes, and the wholesale center in Šibenik has been operating since 2003. VELPRO Šibenik is 1 of 16 wholesale centers in Croatia. VELPRO Šibenik operates through its five separate business sectors: the purchasing sector, receiving sector, administrative sector, sales sector, and commissioning sector. The most important part of VELPRO is the storage room of the warehouse, it is defined as a space that is fenced or unfenced, which can also be over a covered or uncovered area whose task is to store products, semi-finished products, raw materials, ...