Alternative prehrambenim aditivima - Pehar, Lovro (Veleučilište u Šibeniku. Menadžment., 2020)
Većina aditiva se koristi u prehrambenoj industriji. Razlog tomu je brža i jeftinija proizvodnja a samim tim i veći profit. TakoĎer je i razlog uporabe aditiva to što proizvoĎači mogu sami odlučiti kako će im proizvod izgledati, mirisati i kakav će okus i boju imati. Prehrambeni aditivi koji su dozvoljeni mogu se podijeliti prema različitim kriterijima: porijeklo, funkcionalna svojstva, nivo štetnosti po zdravlje, energetska i biološka aktivnost. Aditivi odobreni za uporabu razvrstavaju se na Listu aditiva za uporabu u hrani i Listu aditiva za uporabu u aditivima,enzimima,aromama i nutrijentima. Obje liste sadrže uvjete uporabe aditiva. Prehrambeni aditivi se označavaju E brojevima koji su potvrda evaluacije, identifikacije i klasifikacije pojedinog aditiva. Zakonska regulativa RH o prehrambenim aditivima u potpunosti je usklaĎena sa propisima Europske Unije koji reguliraju područje prehrambenih aditiva, aroma, enzima i nutrijenata. Većina prehrambenih aditiva koji se koriste u prehrambenoj industriji su umjetni aditivi. U današnje vrijeme se razvija sve više prirodnih alternativa kako bi se smanjio nepovoljan utjecaj na ljudsko zdravlje. Most additives are used in the food industry. The reason for this is faster and cheaper production and thus higher profits. Also, the reason for using additives is that manufacturers can decide for themselves how the product will look, smell and taste and color. Allowed food additives can be divided according to different criteria: origin, functional properties, level of harm to health, energy and biological activity. Additives approved for use are classified in the List of Food Additives and the List of Additives for Use in Additives, Enzymes, Flavorings and Nutrients. Both lists contain conditions for the use of additives. Food additives are marked with E numbers which are a confirmation of the evaluation, identification and classification of an individual additive. The legislation of the Republic of Croatia on food additives is fully harmonized with the regulations of the ...