ODRŽIVI RAZVOJ TURISTIČKE DESTINACIJE -POZITIVNI PRIMJERI U REPUBLICI HRVATSKOJ - Sladoljev, Adrijana (Veleučilište u Šibeniku. Menadžment., 2019)
Turizam je danas jedan od najvećih pokretača državne ekonomije, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj u kojoj godinama sudjeluje s visokim postotkom BDP-a, točnije ukupno 16.9% u prošloj 2018.- oj godini odnosno 10.4 milijarde eura ukupnog prometa, a prema Strategiji razvoja turizma ove godine trebao bi narasti na 14 milijardi eura. Obzirom na njegove enormne prihode nužno mu je posvetiti veliku pozornost pogotovo jer osim pozitivnog utjecaja ima i velike negativne utjecaje na destinaciju u kojoj se odvija. Okoliš je primarni turistički resurs te za svoj razvoj zahtjeva kvalitetan i očuvan prostor. Turizam u pojedinim destinacijama postaje priličan onečišćivač okoliša, ali i sami gosti kojih je mnogostruko više nego samog lokalnog stanovništva prilikom raznih turističkih aktivnosti utječu i na samu infrastrukturu destinacije. Shodno tome nužno je voditi računa da se smanji negativan utjecaj turista i turizma na destinaciju odnosno uvesti projekte i poduzeća koja će se baviti održivim turizmom radi povećanja kvalitete usluge i zadovoljstva gostiju. Cilj i ovoga rada jest prikazati kako je masovni turizam utjecao na Hrvatsku, te koje mjere i prakse Hrvatska provodi kako bi pospješila održivi razvoj, kako u okviru cijele Hrvatske, tako i po pitanju same turističke destinacije. Today, tourism is one of the largest drivers of the national economy, both in the world and in Croatia, with a high percentage of GDP for years, accounting for a total of 16.9% last year, or 10.4 milliard in total turnover, according to the Development Strategy tourism is expected to grow to 14 milliard euros this year. Given its enormous revenue, it is necessary to pay him great attention, especially since, in addition to having a positive impact, it also has major negative impacts on the destination in which it takes place. The environment is the primary tourist resource and requires quality and well-preserved space for its development. Tourism in some destinations is becoming quite a polluter, but also the guests themselves, who are many ...