Utjecaj tereta na teretna i teška teretna vozila - Babić, Toni (Veleučilište u Rijeci., 2024)
Teretna vozila neizostavan su dio modernog gospodarstva te je njihov broj godinama sve brojniji i sve je veća potražnja za brzim i efikasnim načinom prijevoza robe i tereta a tu se prvenstveno ističu teretna vozila. Kako je potražnja za prijevozom robe i tereta sve izraženija tako su i sama teretna vozila postala sve modernija i tehnološki naprednija kako bi mogla prevesti što veću količinu tereta u što kraćem vremenskom razdoblju. Sve rasprostranjenije korištenje usluga cestovnog prijevoza dovelo je i do utjecaja tereta i preopterećenosti na sama vozila, zbog sve veće količine tereta koju teretna vozila prevoze, konstrukcijski su dijelovi pod stalnim naporom i naprezanjem. Stalno i preveliko opterećenje vozila dovodi do raznih negativnih utjecaja kao što su oštećenja glavnih i neizostavnih konstrukcijskih dijelova vozila koji osiguravaju upravljivost i sigurnost samog vozila. Oštećenja na dijelovima vozila mogu biti razna, od otkazivanja određenih sustava pa do lomova i puknuća dijelova ovjesa koji nisu namijenjeni tolikoj opterećenosti. Kako bi se izbjegli negativni utjecaji tereta na samo vozilo od iznimne je važnosti pridržavati se propisanih uputa koje je izdao sami proizvođač kako bi se vozilo održalo sigurno i sposobno za obavljanje prijevoza tereta te kako se ne bi ugrozila sigurnost prometa.