Prijevoz opasnih tvari u cestovnom prometu - Cuculić, Marin (Veleučilište u Rijeci., 2020)
U ovom radu obrađena je tematika prijevoza opasnih tvari s naglaskom na cestovni promet. Opasne tvari su tvari koje na bilo koji način mogu ugroziti živote ljudi, floru i faunu, ali isto tako mogu nanijeti štetu na materijalnim dobrima. Obzirom da postoji veliki broj opasnih tvari, nemoguće je pisati o rizicima za svaku pojedinu opasnu tvar, stoga su opasne tvari klasificirane u 13 klasa, s ciljem prepoznavanja osnovnih vrsta opasnosti. Za prijevoz opasne tvari od jedne lokacije do druge, nužno je opasnu tvar propisno zapakirati, u „neutralnu“ ambalažu s kojom opasna tvar neće reagirati te će biti propisno zaštićena. Vozila koja prevoze opasne tvari moraju biti propisno označena, a sami vozači osposobljeni za siguran prijevoz opasnih tvari. Osim sigurnosnih mjera koje se tiču samog prijevoza opasnih tvari, vozači moraju biti upoznati kako postupiti u slučaju nezgode, tj. kako zaštiti sebe i druge sudionike prometa.