USPOREDBA MEĐUNARODNIH RAČUNOVODSTVENIH STANDARDA ZA JAVNI I PROFITNI SEKTOR - Grdinić, Mihaela (Veleučilište u Požegi. Društveni odjel., 2016)
Ovim radom želi se ukazati na sličnosti i razlike između međunarodnih računovodstvenih standarda javnog i profitnog sektora. Njihovom usporedbom vidljive su velike sličnosti u samom sadržaju i strukturi standarda, što ne treba čuditi uzimajući u obzir činjenicu kako su temelj za pisanje MRSJS bili upravo MRS. U radu se ne spominju samo međunarodni računovodstveni standardi oba sektora, obrađene su također poslovne knjige i financijski izvještaji oba sektora, te utjecaj koji standardi imaju na same izvještaje proračunskog i profitnog sektora. Ovdje su uočljive velike razlike između proračunskog i profitnog sektora, jer s obzirom na svrhu svog poslovanja, sastavljaju nekoliko različtih financijskih izvještaja. Cijeli rad je smislen, dobro je povezan i cjeline se nadograđuju jedna na drugu. U poslovnim se knjigama kroz poslovnu godinu vodi evidencija poslovanja, na kraju poslovne godine ti rezultati unose se u financijske izvještaje subjekta i JJS, dok sami međunarodni računovodstveni standardi jednog i drugog sektora propisuju kako sastavljati financijske izvještaje. Svrha samih standarda je regulacija financijskog izvještavanja. The aim of this thesis is to point out the differences and similarities between international accounting standards of the public and profit sector. By comparing the two, great similarities are visible regarding the content and the structure of the standards, which shouldn't come as a surprise taking into account the fact that the basis for composing IPSAS was IAS itself. Besides focusing on international accounting standards for both sectors, this thesis also incorporates business ledgers and financial reports for both sectors and the influence these standards have on reports for the budget and profit sectors. There are significant differences between the budget and profit sector because, considering the purpose of its business, each composes several different financial reports. The entire thesis is meaningful, well-constructed and its parts complement one another. Business ledgers show management records throughout the year, and the results are entered into the financial reports of the subject and the Unit of the public sector at the end of the business year. On the other hand, the international standards for both sectors show how to compose financial reports. The purpose of the standards is to regulate financial reporting.