Etičnost u svijetu biznisa - Tkalec, Tea (Međimursko veleučilište u Čakovcu., 2018)
U ovom radu neprestano se provlače pitanja zašto je etika toliko bitna u poslovanju i zbog čega je povezana s poslovanjem. Poslovanje je samo po sebi izuzetno kompleksno, ima utjecaj mnogih faktora. Mjerilo za etičko ponašanje ne postoji te su biznismeni ostavljeni da sami naprave što je etično, a što nije. Etika je znanost o moralu koja istražuje smisao i ciljeve moralnih normi, osnovne kriterije za moralno vrjednovanje, kao i zasnovanost te izvor morala. Etika prije svega pripada filozofiji koja proučava ljudsko ponašanje koje je prihvaćeno pod određenim moralnim aspektom. Ona je normativna znanost, a norme odlučuju o specifičnom karakteru etike i tako je razlikuju od drugih znanosti. Često se pitamo koja je razlika između donošenja dobrih ili loših odluka. Jesu li drugi jednostavno pametniji ili je sve stvar sreće? Nije ništa od navedenoga. Ključ je u poslovnom odlučivanju, neizostavnoj sastavnici. Svi otprilike znaju kako udariti lopticu na golfu (treba samo zamahnuti). Ali, to ne znači da će svaki biti uspješan golfer. Slično je i s onima koji površno prepoznaju probleme u poslovanju. Kada je odlučivanje usklađeno, poslodavci jednostavno moraju napredovati, a kada to nije slučaj poslodavci se bore za opstanak. Možda spomen etike na radnom mjestu zvuči pomalo naivno, osobito ako se otvore današnje dnevne novine koje su prepune etički kriznih situacija. Govori se o prijevarama, nemaru i otuđivanju. Ako menadžment tvrtke nije etičan, sasvim sigurno nisu niti podređeni. Da bi poduzeće bilo uspješno, dobro je imati i pridržavati se etičkog kodeksa. Etički kodeks je skup etičkih pravila koja obvezuju sve zaposlene nekog poduzeća. Sadrži okvir etičnog ponašanja koji se mora poštivati u provedbi postupaka javnih nabava i onemogućiti korupcijske rizike. Najčešći razlozi zaboravljanja etičnosti su nedostatak vremena za promišljanje, pritisci da se neka bitna odluka donese odmah, strah od gubitka velikog ili presudnog posla za tvrtku, briga za zaposlenike i njihove obitelji. Posao treba obavljati na najbolji mogući ...