Potrošači sa poslovno etičkog gledišta - Lukšić, Valentina (Međimursko veleučilište u Čakovcu. Menadžment turizma i sporta., 2015)
Završnim radom pod nazivom „Potrošači sa poslovno etičkog gledišta“ želi se potvrditi određenih šest hipoteza vezanih uz potrošače. Hipoteze se provjeravaju istraživanjem koje se provodi anketom „Potrošači“ na određenom uzorku ljudi. Iz rezultata ove ankete želi se doznati koliko su potrošači pažljivi prilikom kupnje, koliko znaju o važnosti računa i deklaracije te koliko poznaju svoja prava. Postoji nekoliko nositelja politike zaštite potrošača, koji se brinu o potrošačima, samo je važno da potrošači znaju za njih, te da nositelji dobro rade svoj posao. Zbog poznate nepoštene poslovne prakse, u državi mora postojati što veći broj instrumenata za njeno suzbijanje. Pod instrumentima se misli na društva za zaštitu potrošača te na razne kampanje koje se provode, odnosno koje upoznaju potrošače sa pravima koja im pripadaju. Kako bi se takva društva razvijala i kako bi se status potrošača poboljšao, sami potrošači moraju pripaziti prilikom kupovine te prijaviti ili se raspitati o rješenjima kod određenih nepravilnosti, ili u situacijama gdje osjećaju da su povrijeđena njihova prava. Kupovina u prodavaonici i on-line kupovina na internetu sve se više približavaju, te ih potrošači koriste prilično jednako. Koju kupovinu i zbog kojih pogodnosti preferiraju kupci te koliko smatraju da su proizvodi na on-line prodaji iste kvalitete kao proizvodi u prodavaonici istražiti će se anketom. Ovdje je vrlo bitna etika bez čijih se temelja, ne može govoriti o poslovnoj etici, jer ona potvrđuje pravednost prema potrošaču, poštenu konkurenciju i oglašavanje te društvenu odgovornost. Treba spomenuti i ulogu Europske unije, i stanje statusa potrošača nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju - da li je taj položaj poboljšan ili je ostao isti. Također, poboljšanje rada inspekcijskih službi i veća uloga države omogućuju uređeniji sustav zaštite potrošača, koju nalaže sama poslovna etika. Uz rezultate istraživanja prikazati će se i teorija, te određeni članci iz zakona o zaštiti potrošača kako bi se mogao donijeti zaključak o ovoj ...