Privatna zaštita kao dio poslovne sigurnosti poduzeća - Srbljinović, Krunoslav (Međimursko veleučilište u Čakovcu., 2021)
Svako poduzeće ima jednog čovjeka ili više ljudi na svome čelu, koji su ušli u poduzetničke vode sa svrhom ostvarivanja nekog cilja. Taj cilj može biti maksimilizacija uloženog bogatstva ili neki drugi cilj poput društvenog, ekološkog ili nekog drugog dobra, to jest neke koristi. Svako se poduzeće susreće s raznim unutarnjim ili vanjskim prijetnjama. Te prijetnje mogu biti gospodarskog, ekološkog ili nekog drugog karaktera. Danas se sve više susrećemo s raznim oblicima zločinačkih radnji. Svi ljudi, svi objekti, pa tako i poduzeća u današnje vrijeme pod stalnom su potencijalnom opasnošću. Zato je potrebno primjereno zaštiti sve moguće kaznene radnje. Poduzećima je nužno osigurati vlastitu sigurnost kako bi mogla normalno poslovati. Vlasnici poduzeća najodgovorniji su za sigurnost poduzeća, jer oni njime upravljaju. Isto tako su i sami zaposlenici odgovorni za sigurnost jer rade tamo i tako stječu svoju životnu egzistenciju. Svi unutar poduzeća na neki način mogu pospješiti sigurnost poduzeća, ali najčešće to nije u njihovoj moći i ovlasti nego bi to trebale obavljati posebno specijalizirane organizacije za sigurnost. Pojam sigurnosti i rukovođenje sigurnošću jedan je od temeljnih čimbenika u uspostavi sigurnosnih procesa. U ovome radu govori se o organizacijama koje se bave sigurnošću, pa i tako sigurnošću poduzeća. Njihova je uloga iznimno bitna u poslovanju svakog poduzeća, pogotovo u nekim djelatnostima gdje postoji velika mogućnost kriminalnih radnji (npr. bankarski sustav). U radu se spominje povijest same zaštite i privatne zaštite te vrste privatne zaštite koje na primjer mogu biti čuvar i zaštitar. Navedene su sve ovlasti ljudi koji rade posao privatne zaštite i male razlike unutar tih zanimanja. Detaljno će biti prikazana sigurnosna prosudba rizika koja je najbitniji čimbenik u cijelom sigurnosnom procesu, jer je svaki ljudski život vrjedniji od bilo kakve imovine, pa su zato zaštitari dužni procijeniti koje će sigurnosne procese primjenjivati u rizičnoj situaciji. Također navedena je razlika između ...