Vjerski turizam Marije Bistrice - Sabol, Mirela (Međimursko veleučilište u Čakovcu., 2021)
Marija Bistrica je poznata po marijanskom svetištu zvanom Majka Božja Bistrička, poznato po svojoj povijesnoj priči koja nudi pregršt zanimljivosti i detalja o samom svetištu i ljudima onog kraja. Vjerski turizam je jedan od najmanje istraženih turističkih resursa današnjice. Pojava vjerskog turizma je vezana za sve narode i sve religije. Vjerski motivirano putovanje najstarija je i najraširenija vrsta samog putovanja u povijesti čovječanstva. U radu se obrađuje tema jednog od najpoznatijih marijanskih svetišta u Mariji Bistrici, kako je nastalo, najbitniji detalji svetišta, tko ga je osnovao i kako, po čemu je poznato i zašto je ljudima ovo svetište bitno. U ovom radu obrađuje se vjerski turizam Marije Bistrice te se želi doznati prati li svetište svjetske trendove u svijetu turizma i koliko ljudi uopće zna za ovo svetište. Vjerski turizam je vrsta turizma koja je nastala radi čovjekove motiviranosti za religioznošću te se smatra važnom granom turizma iz koje proizlazi zadovoljstvo turista. U radu će biti objašnjen sami pojam vjerskog turizma u svijetu i u Hrvatskoj, zatim vjerski turizam u Mariji Bistrici, točnije svetište Majke Božje Bistričke, njezina povijest, kako je samo svetište uspjelo proživjeti sve nesreće koje su se dogodile tokom povijesti, i po čemu je ono ostalo jedno od najposjećenijih marijanskih svetišta diljem svijeta. Rad sadrži istraživanje na temu posjećenosti i poznavanja samog svetišta. Istraženo je koliko su ljudi zapravo upoznati s poviješću svetišta i kolika je posjećenost od strane ispitanika.