Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu i njegovo djelovanje na zdravlje - Zirdum, Iva (Veleučilište u Karlovcu. Odjel sigurnosti i zaštite., 2015)
Tema završnog rada je onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu i njegovo djelovanje na zdravlje. Rad je usmjeren ka rješavanju problematike vezane uz onečišćenje zraka i njegovom utjecaju na kvalitetu života i zdravlje stanovnika Slavonskog Broda. Na početku rada naglasak je na izvorima onečišćenja zraka te onečišćujućim tvarima koje se nalaze u zraku. Grafovima su prikazana mjerenja provedena na mjernoj postaji u Slavonskom Brodu za svaku od tih štetnih tvari. U nastavku se ističe važnost štetnog utjecaja onečišćenog zraka na ljudsko zdravlje te koje su mjere potrebne za sprječavanje onečišćenja i kako stanovnici sami mogu doprinijeti smanjenju onečišćenja zraka. The topic of this thesis is air pollution in Slavonski Brod and its effect on health. The thesis is focused on solving problems connected to the air pollution and its effect on the quality of life and health of the population in Slavonski Brod. At the beginning of the thesis the emphasis is on the sources of the air pollution and pollutants which are in the air. The diagrams show measurements taken in the measuring station in Slavonski Brod for each of these harmful substances. Later in the thesis the importance of the adverse effects of the polluted air on health is emphasized, as well as the measures needed to prevent air pollution and the ways how inhabitants can help reduce air pollution.