UTJECAJ PANDEMIJE COVID-19 NA EKONOMSKE REZULTATE TURIZMA GRADA DUBROVNIKA - Lisac Lekaj, Lucija (Veleučilište u Karlovcu. Poslovni odjel., 2023)
Rad analizira utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na turizam grada Dubrovnika s ciljem da se ustanovi kako je pandemijska kriza utjecala na turizam odabrane destinacije, prvenstveno na ekonomske pokazatelje, odnosno broj gostiju i noćenja. Analiziraju se sljedeće godine: 2019. kao pretpandemijska godina, te 2020., kada je pandemija započela, i potom 2021. i 2022. godina (kraj pandemije proglašen je u svibnju 2023.). Pandemija ja uzrokovala stagnaciju gospodarskih aktivnosti, a jedan od najteže pogođenih sektora bio je turizam. U Dubrovniku je pad turističkih kretanja prve pandemijske godine, 2020., iznosio 85 posto u dolascima i 87 posto u noćenjima u odnosu na 2019. godinu. Te iste godine mijenja se i struktura gostiju koji posjećuju Dubrovnik, pa su domaći turisti došli na prvo mjestu ljestvice najbrojnijih turista, dok su inače najbrojniji turisti, oni iz Velike Britanije i SAD, bili na drugom, odnosno šestom mjestu. Veliki pad turističkih dolazaka i noćenja i drastična promjena u strukturi gostiju koji su se dogodili u Dubrovniku 2020. kao izravne posljedice pandemijske krize najvećim su dijelom uzrokovani time što je Dubrovnik prvenstveno aviodestinacija, a zračni promet je od svih oblika prometa bio najviše pogođen pandemijskim restrikcijama. Nakon velikog pada 2020., u 2021. počinje oporavak turizma koji se nastavlja 2022. i 2023. godine. No, ostaje problem masovnosti turizma u Dubrovniku koji stvara veliki pritisak na grad, posebno na staru gradsku jezgru, i iznimno je neodrživ. Pandemija je taj problem učinila vidljivijim, no postoji bojazan da bi pandemijska kriza mogla dodatno pojačati orijentiranost na masovni turizam zbog gubitaka koje je ta ista kriza prouzročila. Ostaje za nadati se da to ipak neće biti tako te da će gradska uprava, turistička zajednica grada i druge nadležne institucije, a i sami građani, što prije krenuti u smjeru održivog razvoja turizma u Dubrovniku. The paper analyzes the impact of the COVID-19 pandemic on the tourism of the city of Dubrovnik with the aim of establishing how ...