UPRAVLJANJE KVALITETOM S OSVRTOM NA USLUŽNI SEKTOR ČIŠĆENJA - Romarić, Martina (Veleučilište u Karlovcu. Poslovni odjel., 2023)
Upravljanje kvalitetom važan je dio svakog sustava unutar svakog poduzeća te djeluje pozitivno na cjelokupnu djelotvornost. Istinska posvećenost kvaliteti, obrazovanje zaposlenih, kontrola procesa te unapređivanje istih kroz preventivne i korektivne aktivnosti vode ka potpunom upravljanju kvalitetom i uspjehu poduzeća. Opisom procesa, potrebnim resursima i pratećom dokumentacijom, određenim odgovornostima te prepoznatim rizicima, prilikama, prijetnjama i slabostima započinje uvođenje sustava kvalitete, no najčešće mala poduzeća nisu u mogućnosti započeti taj postupak zbog premalo financijskih resursa i nedovoljno educiranih zaposlenika koji bi taj posao obavljali pa su, u tom slučaju, vlasnici primorani sami provoditi te aktivnosti te na taj način poboljšavati i unaprjeđivati svoje poslovanje. S obzirom na to da je uslužni obrt Smartclean malo poduzeće, nema uveden sustav upravljanja kvalitetom prema normi HRN EN ISO 9001:2015, ali je vlasnica itekako svjesna važnosti i uloge jednog takvog sustava. S ciljem poboljšanja kvalitete, razvili su se vlastiti standardizirani postupci čišćenja i održavanja koje predstavljaju okosnicu sustava upravljanja kvalitetom. S obzirom na to da sustav upravljanja kvalitetom podrazumijeva, između ostalog, usmjerenost na kupca i kontinuirano poboljšanje vlastitih usluga, obrt Smartclean kontinuirano provodi istraživanja zadovoljstva vlastitih klijenata i rezultate istraživanja koristi za stalno poboljšanje procesa. U ovom završnom radu prikazat će se važnost implementacije sustava upravljanja kvalitetom unutar poduzeća Smartclean kao i važnost procesa kontinuiranog poboljšanja usluge, a sve u svrhu postizanja visoke konkurentnosti i zadovoljstva klijenata. Quality management is an important part of every system within the company and has a positive effect on overall effectiveness. True dedication to quality, employee education, process control and improvement through preventive and corrective activities lead to complete quality management and company success. The introduction of ...