Палявыя даследаваннi Падзвiння па этнаграфii дзяцiнства - Андрыеўская, С. У. (Полоцкий государственный университет, 2011)
Field Investigations of the Dvina Region on Etnography of the Childhood (Summer 2010) / S. Andryewskaja На падставе этнаграфічнай літаратуры і дадзеных палявых даследаванняў вывучаюцца традыцыі выхавання і побыту дзяцей насельніцтва беларускага Падзвіння. Адзначаецца, што ў выніку мадэрнізацыі жыццѐвага ўкладу адбылася страта некаторых элементаў радзільна-хрэсьбіннага комплексу абрадаў. Для ХХ стагоддзя характэрны змяншэнне ролі сямейнага выхавання дзяцей, страта часткі народных традыцый. У артыкуле параўноўваюцца традыцыі быту і выхавання ў ХІХ, ХХ і ХХІ стагоддзях. Асноўнымі прынцыпамі сямейнага выхавання з’яўляюцца: цесная сувязь з жыццѐм, улік узроставых асаблівасцей, непарушнасць і пераемнасць выхаваўчага працэсу. Праведзеныя палявыя даследаванні па этнаграфіі дзяцінства пацвярджаюць гіпотэзу аб рэгіянальных адметнасцях Падзвіння ў традыцыях выхавання і побыце дзяцей. Іх вывучэнне спрыяе паглыбленню этналагічных ведаў.