Вывучэнне познесярэдневяковых пахавальных помнікаў Беларускага Падзвіння ў сярэдзіне 60-х гг. ХIХ – пачатку ХХ стагоддзя - Чараўко, В. У. (Мінск : Республиканский институт высшей школы, 2022)
The article is devoted to the study of the late medieval funerary monuments of the Belarusian Dvina region in the mid-60s. XIX - early XX century. During this period, D. M. Strukov, A. M. Sementovsky, M. F. Kustinsky, F. V. Pokrovsky, E. R. Romanov were engaged in funerary monuments. A number of late medieval burials were investigated. The method of field work has been improved. The first attempts to map monuments were realized. But the burials of the Belarusian Dvina region of the XIV-XVIII centuries. in pre-revolutionary times did not become the subject of purposeful study. Since the monuments of the 14th-18th centuries were not included in the problematic field of the then archaeological science, the burials of this period were not considered as a separate category of monuments Артыкул прысвечаны вывучэнню познесярэдневяковых пахавальных помнікаў Беларускага Падзвіння ў сярэдзіне 60-х гг. ХІХ – пачатку ХХ ст. На гэты час прыпадае дзейнасць Д. М. Струкава, А. М. Семянтоўскага, М. Ф. Кусцінскага, Ф. В. Пакроўскага, Е. Р. Раманава. Быў даследаваны шэраг познесярэдневяковых пахаванняў. Удасканалілася методыка палявых работ. Рэалізаваліся першыя спробы картаграфавання помнікаў. Але пахаванні Беларускага Падзвіння ХIV–ХVIII стст. у дарэвалюцыйны час не сталі прадметам мэтанакіраванага даследавання. Паколькі ХIV–ХVIII стст. не ўваходзілі ў праблемнае поле тагачаснай археалагічнай навукі, пахаванні гэтага перыяду ў якасці асобнай катэгорыі помнікаў не разглядаліся = Статья посвящена изучению позднесредневековых погребальных памятников Белорусского Подвинья в середине 60-х гг. ХІХ — начале ХХ в. На это время приходится деятельность Д. М. Струкова, А. М. Сементовского, М. Ф. Кусцинского, Ф. В. Покровского, Е. Р. Романова. Был исследован ряд позднесредневековых погребений. Усовершенствовалась методика полевых работ. Реализовались первые попытки картографирования памятников. Но погребения Белорусского Подвинья ХIV–ХVIII вв. в дореволюционное время не стали предметом целенаправленного изучения. Поскольку ХIV–ХVIII вв. ...