Пахавальныя помнікі Беларускага Падзвіння XIV–XVIII стагоддзяў. Аўтарэферат дысертацыі - Чараўко, В. У. (Мінск : Інстытут гісторыі Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі, 2019)
У дысертацыі ўпершыню распрацавана класіфікацыя пахавальных помнікаў гісторыка-культурнага рэгіёна Беларусі (Беларускага Падзвіння) ХІV–XVIII стст. Устаноўлена сувязь паміж тэрытарыяльным размеркаваннем пахавальных помнікаў і характарам заселенасці рэгіёна. Вызначаны фактары ўплыву на развіццё пахавальных помнікаў. З улікам пісьмовых і выяўленчых крыніц, даных фізічнай антрапалогіі і этнаграфіі рэканструяваны пахавальны абрад з вылучэннем агульных і адметных рыс сельскіх і гарадскіх могільнікаў