Сацыяльны аспект пахавальнай практыкі насельніцтва Беларускага Падзвіння ХIV–ХVIII стст. (па матэрыялах археалогіі і пісьмовых крыніц) - Чараўко, В. У. (Гродна : Гродзенскі дзяржаўны ўніверсітэт імя Янкі Купалы, 2019)
The article is devoted to social differences in the funerary practice of the population of the Belorussian Dvina Region of the 14th–18th centuries. The deceased's belonging to the peasants, bourgeois, or nobility and their level of wealth determined such features of the funeral practice as a testament, a burial place, funerary equipment, support for churches and monasteries, donations to the poor and the church «to save the soul». Артыкул прысвечаны сацыяльным адрозненням у пахавальнай практыцы насельніцтва Беларускага Падзвіння ХIV–ХVIII стст. Прыналежнасць памерлага да сялянскага, мяшчанскага або да шляхецкага саслоўя і ўзровень яго заможнасці абумоўлівалі такія асаблівасці пахавальнай практыкі, як складанне завяшчання-тэстамента, месца пахавання, пахавальны інвентар, кцітарскую падтрымку храмаў і манастыроў, ахвяраванні жабракам і царкве «на ратунак душы» = Статья посвящена социальным отличиям в погребальной практике населения Белорусского Подвинья ХIV–ХVIII вв. Принадлежность умершего к крестьянскому, мещанскому или к шляхетскому сословию и уровень его материального благосостояния обуславливали такие особенности погребальной практики, как составление завещания-тестамента, место погребения, погребальный инвентарь, ктиторскую поддержку храмов и монастырей, пожертвования нищим и церкви для «спасения души» Работа выканана ў межах Дзяржаўнай праграмы навуковых даследаванняў «Эканоміка і гуманітарнае развіццё беларускага грамадства» на 2016–2020 гг. (падпраграма 12.1. «Гісторыя і культура», заданне 1.1.02. «Сацыяльна-эканамічныя працэсы на тэрыторыі Беларусі ў ІХ — пачатку ХХІ ст.: крыніцазнаўства, гістарыяграфія, антрапалогія і іншыя спецыяльныя даследаванні», навукова-даследчая работа «Фарміраванне антрапалагічнага складу і адаптыўнага статуса насельніцтва Полацкага Падзвіння ў ХI–ХІХ стст.»).