Элементы пахавальнага абраду сельскага і гарадскога насельніцтва Беларускага Падзвіння ХIV–XVIII стст. - Чараўко, В. У. (Полоцкий государственный университет, 2018)
CHARAUKO, V. ELEMENTS OF THE FUNERAL CEREMONY OF THE URBAN AND RURAL POPULATION OF THE BELARUSIAN DVINA REGION OF THE 14th–18th CENTURIES Артыкул прысвечаны элементам пахавальнага абраду сельскага і гарадскога насельніцтва Беларускага Падзвіння ХIV–XVIII стст. Разгледжаны катэгорыі пахавальных помнікаў, арыенціроўка касцяка, палажэнне рук, глыбіня і засыпка магільных ям, наяўнасць трун, надмагіллі. Большасць элементаў пахавальнага абраду гарадскога і сельскага насельніцтва супадаюць. Для гарадоў у большай ступені характэрны могільнікі пры цэрквах (хаця і не абавязкова), могілкі ў сельскай мясцовасці часцей не былі прывязаны да храмаў. Многія сельскія могілкі адрозніваюцца каменнымі надмагіллямі, наяўнасць якіх не характэрна для гарадскіх некропалей.=The article is devoted to the elements of the funeral ceremony of the rural and urban population of the Belarusian Dvina region of the 14th–18th centuries. The categories of funerary monuments, the orientation of the skeleton relative to the cardinal points, the position of the arm bones, the depth and a filling of a grave pits, the presence of coffins and tomb structures are considered. Most of the elements of the funeral ceremony of the urban and rural populations are the same. For towns, churchyards are more, though not necessarily, and for the countryside, cemeterys. Many rural cemeteries are distinguished by gravestone constructions, the presence of which is not typical for urban necropolises.