Народнамедыцынскія ўяўленні і практыкі ў традыцыйнай радзіннай і вясельнай абраднасці беларусаў Падзвіння - Мішына, В. І. (Полацкі дзяржаўны ўніверсітэт, 2018)
PRESENTATION AND PRACTICE OF TRADITIONAL MEDICINE IN THE TRADITIONAL MATERNITY AND WEDDING RITUAL OF THE BELARUSIANS OF THE PADZVINNE V. MISHYNA Разглядаецца спецыфіка прыёмаў і ўяўленняў, звязаных з народнай медыцынай, у кантэксце традыцыйнай радзіннай і вясельнай абраднасці беларусаў Падзвіння. Адзначана,найперш,прафілактычная скіраванасць народнамедыцынскіх уяўленняў і практык, што функцыянуюць у межах названых абрадавых комплексаў як абрадаў пераходу. На аснове зместава-сутнаснай агульнасці вылучаны групы рэгламентацый перадродавага этапу, накіраваных на паспяховы зыход цяжарнасці і прадухіленне фізічных і псіхічных адхіленняў у будучага дзіцяці. Прааналізаваны комплексы рытуальна-прафілактычных дзеянняў у межах пасляродавага этапу і абраднасці хрэсьбін. Ахарактарызаваны месца і роля канцэпту “здароўе” у сістэме каштоўнасных катэгорый вясельнай абраднасці (побач з такімі катэгорыямі як “доля” і “шчасце”). Разгледжаны лекавальныя функцыі асобных элементаў вясельнай атрыбутыкі (пярсцёнкаў, свечак, касцюма і яго дэталяў).=In the article the specific of receptions and representations related to folk medicine is examined, in the context of the traditional birth and wedding rituals of the Belarusians of the region Dvina. The prophylaxis orientation of people's medical concepts and practices functioning within the framework of the ritual complexes mentioned above has been noted. On the basis of content-essential communality, the groups of pre-natal stage regulation aimed at the benefit of the pregnancy and preventing physical and mental abnormalities in a future child are defined. Complexes of ritual-prophylactic actions within the postpartum phase and rituals of christenings are analyzed.The place and role of the concept of "health" in the system of value categories of wedding rituals (next to such categories as "share" and "happiness.") have been characterized. The medical functions of individual elements of wedding attributes (rings, candles, costume and its details) was investigated.