Пахавальна-памiнальная абраднасць вясковага беларускага насельнiцтва Паддзвiння ў канцы XX - пачатку XXI стагоддзя - Аўсейчык, У. Я. (Полоцкий государственный университет, 2010)
Funeral and Wakening Ceremonialism of Rural Population of Dvina Region at the End of the 20 Century – in the Early 21 Century / U. Аuseichyk Разглядаецца сучасная пахавальна-памінальная абраднасць вясковага беларускага насельніцтва Падзвіння на аснове палявых этнаграфічных матэрыялаў. Прыходзім да высновы, што гэта частка народнай культуры захавала ў сабе даволі багата традыцыйных рысаў. Разам з тым, пад уплывам розных фактараў з пахавальна-памінальнай абраднасці знікае цэлы шэраг традыцыйных элементаў, што выклікала знікненне некаторых абрадавых дзеянняў, уяўленняў і прадпісанняў, звязаных з імі. Найперш гэта датычыць матэрыяльных прадметаў, якія замяняюцца на новыя; элементы духоўнай культуры ў гэтым плане характарызуюцца большай устойлівасцю. У выніку мадэрнізацыі ўкладу жыцця ў гэтай частцы народнай культуры з’явіліся новыя элементы і абрадавыя дзеянні. Адной з характэрных рысаў сучаснай пахавальна-памінальнай абраднасці беларусаў Падзвіння з’яўляецца захаванне яе шматлікіх лакальных асаблівасцяў.