Жабрак у традыцыйнай культуры беларусаў Падзвiння канца ХIХ - пачатку ХХ стагоддзя - Андрыеўская, С. У. (Полоцкий государственный университет, 2011)
А Beggar in the Traditional Culture of the Belarusians of the Dvina Region at the End the 19th – the Beginning of 20th Centuries / S. Andryewskaja Жабрацтва ў традыцыйным беларускім грамадстве прадстаўляла сабой асобны культурны феномен. Разам з тым гэтая катэгорыя людзей была выключана з жыцця вясковай грамады, не мела прытулку, чым выклікала спагаду ў сялян. У артыкуле на падставе аналізу этнаграфічных крыніц вызнааецца шырокае кола абрадаў і традыцый, звязаных з вобразам жабрака ў народнай культуры беларусаў Падзвіння. Разглядаецца месца прадстаўнікоў дадзенай сацыяльнай групы ў традыцыйнай памінальнай і радзінна-хрэсьбіннай абраднасці канца ХІХ – пачатку ХХ стагоддзя. Паказаны адносіны, якія складваліся ў жабракоў з царквой. Звернута ўвага на такія з’явы, як спецыялізацыя сярод жабракоў і патаемная мова жабракоў. Пры іх аналізе выкарыстаны этнаграфічны матэрыял, які сабраны ў канцы ХІХ – пачатку ХХ стагоддзя на Віцебшчыне.