«Прыватная» (індывідуальная) памінальная абраднасць беларусаў Падзвіння (па матэрыялах канца ХХ–пачатку ХХІ стагоддзяў) - Аўсейчык, У. Я. (Полоцкий государственный университет, 2015)
«Private» (Individual) Funeral Ceremonial Rites of Belarusians of Dvina Region (On the Materials of the End of 20th – Beginning of the 21st Centuries). U. Auseichyk, Cand. History (Polatsky Dzyarzhaўny Ўnіversіtet) На аснове этнаграфічных матэрыялаў канца ХХ – пачатку ХХІ ст. разгледжана індывідуальная («прыватная») памінальная абраднасць беларусаў Падзвіння. Прааналізаваны памінальныя традыцыі на трэці, дзявяты, саракавы (трыццаты) дні, гадавіну з дня смерці. Разгледжаны парадак рытуальных дзеянняў, выяўлены іх лакальныя адрозненні ў межах Падзвіння. Да этналагічнага вывучэння прыцягнуты новыя палявыя матэрыялы, частка якіх зафіксавана аўтарам. Вынікі даследавання будуць карысныя для вывучэння светапогляду і вераванняў беларусаў.= On the basic of the ethnographic materials of the end of the 20th – beginning of the 21st centuries the individual (“private”) funeral ceremonial rites of the Belarusians of Dvina region are considered. the funeral traditions on the 3rd, 9th, 40th (30th) day, yearly commemoration are analyzed. the order of ritual actions is considered, their regional features and local peculiarities are determined in the borders of the Dvina region. the new field materials are drawn into ethnological studies, part of them is established by the author. the results of the research will be useful for studying of the world outlook and beliefs of the Belarusians.