Akadlardan cahiliye devrine kadar Sami kavimlerinde sosyal hayat ve kadının konumu - Tarakçı, Özlem (2023)
Çalışmada, Akadlardan Cahiliye Devrine Kadar Sosyal Hayat ve Kadının Konumu ele alınmıştır. Kadın insanın var olmasında, dünyaya gelmesinde ve ilk yaşam noktası ana rahminin sahibidir. Böylesine insanın adeta varlık nedeni olan kadının konumu tarihi süreçte çok farklı noktalarda olmuştur. Çalışmada Akad, Asur, Babil, Yeni Babil ve Cahiliye dönemlerinde kadınların konumuna bakıldığında zengin, soylu ve hanedandan olanların durumunun oldukça iyi olduğu görülmüştür. Ancak sosyal hayatta kadınların genel olarak haklarının çok sınırlı olduğu anlaşılmıştır. Kadınların genel olarak evlenmeden önce babalarının, babalarının olmadığı durumlarda varsa erkek kardeşlerinin ve evlendikten sonra da kocalarının sözü altında oldukları, kendilerine söz hakkı tanınmadığı ve kararları önce babalarının, yoksa erkek kardeşlerinin evlenince de kocalarının verdiği görülmüştür. Kadınların boşanma hakkının olmadığı, miras hakkının sınırlı olduğu ya da verilmediği araştırmada tespit edilmiştir. Kadınların ikinci sınıf insan, meta, alınıp satılabilen eşya gibi görüldüğü Sami toplumlarında en çok hak kaybının Cahiliye Devrinde olduğu görülmüştür. Kız çocuğu sahibi olmanın ayıp sayıldığı ve kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü vahşetin yaşandığı dönem olan Cahiliyede kadınlara neredeyse yaşama hakkının dışında hak verilmemiştir. Kadınlar meslek olarak genellikle ev işleri, hayvan bakma, tarım işleri, kısmen de olsa ticaret işleri gibi işlerde çalışmışlardır. Ancak bira ve meyhanecilik, dans, eğlence ve şarkıcılık gibi mesleklerde de kadınların çalıştıkları ve bu işlerin toplumda beğenilmeyen kötü meslekler içinde yer aldığı bilinmektedir. Kadın haklarının ihlallerinin ve kadının konumunun en dipte olduğu dönem olan Cahiliye islam dininin gelmesi ile birlikte sona ermii ve kadına hak ettiği değer verilmiitir. Kadının konumu hala birçok toplumda araitırılmaya değer ve sorunludur. Bu durum aynı coğrafyada temel insan hakları sorunu olarak da varlığını sürdürmektedir. Bunun nedeni erkek egemen ataerkil aile yapısının varlığı, kültürel ...