Eski Mezopotamya ve Yunan dünyasında din ve tanrılar - Uncu, Ebru (2011)
Yunancada, Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki verimli topraklara Mezopotamya adı verilmektedir. Mezopotamya Prehistorik Dönemlerden itibaren tarihin her devresinde insan topluluklarının yaşadıkları bir bölge olmuştur. Bu bölgenin ilk sakinleri hakkında fazla bilgi sahibi değiliz. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen kültür kalıntılarından bu toplulukların kültürel varlıkları konusunda kısmen bilgi sahibi olmaktayız. Daha sonra söz konusu bölgeye, M.Ö. 4. binyılda Sümerler gelmiştir. Bölgeye gelen Sümerler, bölgede yaşayan insanların kültürüne kendi kültür unsurlarını da katarak dünya tarihinde ilk defa bir medeniyet kurmaya muvaffak olmuşlardır. Sümerler tarafından oluşturulan bu medeniyet daha sonra kurulan medeniyetleri çok bariz bir şekilde etkilemiştir. Kültürel alanda büyük bir ilerleme sağlayan Sümerler M.Ö. 3200'lerde ?Sümer Çivi Yazısı? adını verdiğimiz yazıyı icat etmişlerdir. Yazının icat edilmesi sayesinde gerek dini metinler gerekse o zamana kadar sözlü olarak süregelen kahramanlık hikâyeleri, insanların inandıkları tanrılar ve devlerle ilgili maceraları anlatan ?mit?ler yazıyla tespit edilmiştir. Sümerlerin ortaya koymuş oldukları bu değerler, M.Ö. 2350'lerde bu bölgeye göç eden Sami bir kavim olan Akkadlara onlardan da yine Sami kavimlerden Babil ve Asurlulara geçmiştir. Tarihin her devresinde farklı farklı bölgelerde yaşayan insanlar arasında ticari, siyasi, sosyal, dini ve kültürel ilişkiler gelişmiştir. Bu noktada Mezopotamya'da gelişen inanç sistemi ve tanrılarla ilgili mitolojik belgeler Anadolu ve Suriye-Filistin hattındaki toplumlara geçmiştir. Mezopotamya'nın inanç sisteminin Yunanlılara geçişinde Anadolu ve Suriye coğrafyaları köprü vazifesi görmüşlerdir. Bu çalışma birbirine bağlı üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde, Mezopotamya'nın inanç sistemini ele almaya çalıştık. Bu bölümümüzde Mezopotamya panteonundaki tanrıları, insanların tanrılara karşı gerçekleştirmiş oldukları ritüelleri ve mitolojik belgelerde adı geçen tanrıların tüm özelliklerini ...