Steinsprangfare i permafrostmiljø i Jotunheimen. Klimaendringene sin påvirkning for fjellsporten. - Hovden, Erling Thokle (2022)
I alpine høyfjellsområder fører klimaendringene til at breene trekker seg tilbake, og permafrosten i fjellet varmes opp og tiner. Konsekvensene klimaet har for fjellsporten er imidlertid et lite studert tema. Dette er en aktuell problemstilling som fordrer flere undersøkelser, da fjellet i Sør-Norge med Jotunheimen, og spesielt Hurrungane, er populære områder for høyfjellsklatring. Dette studiet forsøker dermed å belyse hvordan klimaendringene påvirker høyfjellet i Jotunheimen, og hvilke konsekvenser det kan medføre for fjellsporten, med alpine klatreruter og steinsprangrisiko i søkelyset, dersom temperaturene fortsetter å stige. Dette er gjort ved å beskrive prosessene som fører til ustabilitet i fjell, og å identifisere potensiell steinsprangrisiko for klatrere som følge av temperaturøkning, frostforvitring og permafrostvarming. Vurderingen tar utgangspunkt i direkte observasjoner fra fjellfolk og førere, data fra SeNorge og fjelltemperaturloggere. Ved studieområdene Skagadalen og Falketind er det beregnet fjelltemperatur og frostforvitringspotensiale i fjellvegger vendt henholdsvis mot nordøst og sør. Beregningene for fjellveggen i Skagadalen viser negative fjelltemperaturer, lav frostforvitring og permafrost på 6 meters dyp, og positive temperaturer på Falketind med høy frostforvitring og permafrosttopp på omtrent 8 meter. I Skagadalen og på Falketind skaper bresmelting gradvis større problemer der overgangen mellom bre og fjell blir brattere og vanskeligere å forsere. Nedsmeltingen av is- og snøfelt i bratte fjellsider identifiseres også som en utløsende faktor for steinsprang i Skagadalen. Fjellvegger som varmes opp til temperaturer over frysepunktet opplever kraftig frostforvitring nær overflaten. Dette antyder økt ustabilitet og steinsprangrisiko, og understøttes av direkte observasjoner fra sydveggen på Falketind der det er registrert hyppigere steinsprang de siste årene. Undersøkelsene indikerer at klatreruter, og spesielt ruter som inneholder brefall eller is/snøklatring, blir endret av klimaet enten ...