Evidence of Early Triassic members of the family Mixosauridae from the Lower Saurian, Svalbard - Ekhaugen, Trym Kaspar (2021)
Her presenteres en analyse av 37 vertebrae, 1 komplett humerus og 7 brukne humeri fra små ichthyosaurer fra Tidlig Trias i Nedre Saurie-laget i Vendomdalenleddet fra Vikinghøgdaformasjonen, Marmierfjellet, Spitsbergen og gir mer innsikt i materiale gravd opp av Spitsbergen Mesozoic Research Group under feltsesongene i 2014 og 2015. Ved hjelp av sammenligninger med andre fossiler fra både Tidlig- og Mellom-Trias finner vi at 5 av humeriene tilhører familien Mixosauridae, basert på den unike formen på den proximale delen av humerusen, som betyr at disse humeriene er de eldste fossilene etter Mixosauridae som er beskrevet. Den komplette humerusen tilhører Utatsusaurus. Oppdagelsen av Mixosauridae i Tidlig Trias indikerer at ichtyosaurer utviklet seg raskere enn antatt etter den Permo-Triassiske masseutryddelsen, ettersom Mixosauridae er et mellomledd i utviklingen av ichthyosaurer, mellom de anguilliforme ichthyopterygiene i Tidlig Trias til de thunniforme ichthyosaurene fra Jura og videre. Denne oppdagelsen gir også bevis på en mindre umiddelbar utskifting fra Tidlig Triasiske til Mellomtriasiske ichthyopterygier og heller en overgangsfase mot slutten av Olenekian. Koeksistensen mellom Mixosauridae og Utatsusaurus sp. diskuteres også, med spesielt fokus på at begge taxa var generalister og muligheten for at Mixosauridae var en mer effektiv svømmer enn sine samtidige i Tidlig Trias.