Ved en korsvei - Kulturarvsprosesser på hvalbåten «Southern Actor» - Fjeldstad, Ingrid Elisa (2021)
Denne oppgaven omhandler kulturarvsprosesser på den verneverdige hvalbåten «Southern Actor». Hvalbåten vitner om Norges posisjon som hvalfangstnasjon fra seint 1800-tall til hvalfangsten opphørte på 1960-tallet. Båten ligger til kai ved Museumsbrygga i Sandefjord, og inngår som en forlengelse av formidlingen på Hvalfangstmuseet. «Southern Actor» ble bygget i 1950 og fanget for det skotske rederiet Salvesen fram til 1962. Etter dette ble båten solgt og brukt blant annet til fangstformål i Nord-Norge. I 1989 ble båten slept fra Spania til Sandefjord, etter grundig arbeid nedlagt av medlemmer i Hvalbåtkomiteen. På dette tidspunktet var båten i en slik forfatning at omfattende restaureringsarbeid måtte til for å gjenskape en fangstklar båt slik den så ut i byggeåret. Tidligere hvalfangere og medlemmer i Hvalfangerklubben var sentrale i dette restaureringsarbeidet. Oppgaven undersøker samspillet mellom museet og de frivillige i årenes løp. Sandefjord kommune eier båten. Undersøkelsen blir gjort med blikk på fortid, nåtid og refleksjoner om framtida for båten. Ved å omtale det frivillige mannskapet i Hvalfangerklubben som kulturarvinger, forsøker oppgaven å få frem sentrale perspektiver på fartøyvern og bevaring av maritime kulturminner. Prinsippet om «vern gjennom bruk» er fremtredende. Oppgaven tematiserer immateriell kulturarv og overføring av kunnskap om bruken av fartøyet. Hvordan vil hvalbåten som kulturarv leve videre når mannskapet med sin erfaringsnærhet ikke lenger er? Dette er noen av spørsmålene denne oppgaven tar opp. Heller enn å komme med klare konklusjoner, er denne teksten et forsøk på å vise kompleksiteten i kulturarvsprosesser. Selv om dette feltarbeidet tar utgangspunkt i aktiviteten på «Southern Actor», er det sannsynlig at liknende problemstillinger kommer til syne i andre og liknende kulturarvsprosesser.