Vega gjennom Nordøstpassasjen Adolf Erik Nordenskiölds ekspedisjon i 1878-1880, og hvorfor den lyktes - Beck, Sebastian (2020)
Denne oppgaven omfatter en dybdestudie i Adolf Erik Nordenskiölds ekspedisjon gjennom Nordøstpassasjen i 1878-1880. Oppgaven belyser i hovedsak hvordan han klarte å seile gjennom Nordøstpassasjen, og identifiserer faktorene som gjorde ekspedisjonen til en suksess. Det å seile gjennom Nordøstpassasjen var en av tidenes største oppdagelser, men ferden var full av farer og risikoer. I denne oppgaven vil det komme frem at det ikke bare var en tilfeldighet at Nordenskiöld var den første til å nå dette målet. Faktorene som identifiseres er blant annet Nordenskiölds egne erfaringer, kunnskap, bakgrunn, forberedelser, isen, værforholdene og evne til å planlegge. Dette var en av hovedgrunnene til at ekspedisjonen nådde sitt mål. I tillegg vil oppgaven drøfte betydningen av Nordenskiölds fokus på psykisk og fysisk helse hos mannskapet, valg av mannskap og skip, samt kontakt med urbefolkningen. For å forstå Vega-ekspedisjonens suksess vil oppgaven redegjøre for flere andre polarekspedisjoner som foregikk med omtrent de samme forutsetningene, i samme tidsrom. Dette belyser eventuelle fordeler eller ulemper Nordenskiöld hadde.