Positiv, men avventende - Hanestad, Mari Berger (2018)
Denne masteroppgaven tar for seg tre tilfeller av nordisk samarbeid i internasjonale operasjoner på Balkan i perioden 1992-1995. Sentralt i oppgaven er Nordens innstilling og vilje til å sende felles styrkebidrag til internasjonale operasjoner. De politiske og militære årsakene til at deltakelse antok den form og innretning den gjorde er oppgavens kjerne. Spesielt legges det vekt på Norges initiativ til nordisk samarbeid. Innenfor oppgavens avgrensing var det tre tilfeller av nordisk samarbeid i internasjonale operasjoner. Først i en fredsforebyggende operasjon i Makedonia med NORDBAT I, deretter i en fredsbevarende operasjon i Bosnia med NORDBAT II og til slutt etter overgangen fra FN til NATO-kommando i en fredsopprettende operasjon i Bosnia med NORDPOL-BRIG sammen med Polen. Perioden oppgaven omhandler var preget av store forandringer. Den kalde krigen var slutt, og verden var ikke lenger styrt av spenningen mellom øst og vest. Som et resultat av dette blusset nye konflikter opp, og både FN og NATO fikk en større rolle med internasjonale operasjoner. Borgerkrigen i Bosnia-Herzegovina ble et av områdene FN, og senere NATO så seg nødt til å gripe inn i. Dette resulterte i et omfattende engasjement for deltakelse i internasjonale operasjoner på Balkan, hvor de nordiske landene var store bidragsytere.