Etikk, forskning og forvaltning av menneskelige levninger fra urfolk - Etiske spørsmål, og konsekvenser for forskning på menneskelige levninger ved krav om gjenbegraving av urfolk i Norge. Et case study av skoltesamiske levninger. - Kjølberg, Merethe Osiris (2014)
I 1915 ble det gravd opp 94 menneskelige levninger fra den russisk-ortodokse gravplassen i Neiden, Finnmark. I 2007 krevde St. Georgs menighet disse tilbake fra De Schreinerske Samlinger ved Universitetet i Oslo. Allerede i 2008 var kravet om gjenbegravelse akseptert og levningen var lagt i vigslet jord i 2011. Dette er den første store gjenbegravelsessaken av urfolk i Norge med tanke på antall levninger. Med dette kommer utfordringer som gir konsekvenser for arkeologisk forskning, men også for andre vitenskapelige disipliner. Diskusjonen om tilbakeføring og gjenbegravelse er mangefasert da det finnes ulike verdisyn på tvers av landegrenser, kulturelle grupper og mellom forskjellige vitenskapelige disipliner. Dette gjør gjenbegravelsessaker etisk utfordrende. Gjenbegravelse av urfolk er ikke et unikt norsk fenomen, men forekommer over hele verden.