"Dansk i Nuuk" Sted og tilhørighet blant danske tilflyttere i Grønland - Berg, Caroline (2015)
Denne masteroppgaven handler om danske tilflyttere i Nuuk. Grønland har tidligere vært en dansk koloni, noe som har medført at det har kommet dansker til landet i nesten tre hundre år. Fortsatt kommer det dansker flyttende over Atlanteren, og jeg viser hva som historisk sett har motivert dansker til et grønlandsopphold og hva som motiverer dem i dag. Jeg benytter meg av begrepet kontaktsone for å si noe om hva som skjer i det «sosiale rommet» når dansker og grønlender, men også tilflyttere og bofaste, møtes.Videre viser jeg at det er ulike forestillinger og forventninger knyttet til Grønland, ofte som et eksotisk sted, og at disse både blir bekreftet og avkreftet etter et opphold i byen. Nuuk byr på muligheter til et annet type liv enn i Danmark, både innenfor arbeidslivet og privat, noe som gjør byen attraktivt for mange dansker å flytte til. Flertallet av tilflytterne blir boende i en midlertidig periode, mens andre blir boende for godt, de har derfor svært ulik forståelse av og tilnærming til stedet. Ved å ta i bruk begrepsparet dreamland og homeland viser jeg hvordan Grønland og Nuuk har ulik betydning for folk, noe som har innvirkning på hvordan stedet blir tatt i bruk og hvem man velger å tilbringe tid sammen med.