Når den lille blir del av den store: Fra deltaker- til konkurransedemokrati? En studie av lokaldemokratiet i en innlemmet småkommune - Robertsen, Øyvind Kind (2016)
1. januar 2013 ble Bjarkøy kommune innlemmet i Harstad kommune etter en lang prosess som hadde pågått siden tidlig på 2000-tallet. Denne oppgaven tar for seg utviklingen i lokaldemokratiet i de områdene som utgjorde Bjarkøy kommune etter sammenslåingen. Det undersøkes hvordan sammenslåingen har påvirket innbyggernes muligheter til lokal-demokratisk deltakelse, og hvordan den nye formen for lokaldemokrati oppleves av innbyggerne selv. For å undersøke dette benyttes kvalitative, semistrukturelle intervjuer med personer fra området. I tillegg har valglister, valgresultater, dokumenter og avisoppslag blitt analysert. Det teoretiske utgangspunktet er Dahl og Tuftes (1973) teori om størrelse og demokrati. Oppgaven ser på to dimensjoner ved demokratiteori: Konkurransedemokrati og deltaker-demokrati, som anses som ytterpunkter på hver sin ende av en demokratiskala. Den sentrale antakelsen er at lokaldemokratiet i bjarkøyområdet har gått i retning av å bli mer konkurransedemokratisk etter økningen i kommunestørrelsen. Med utgangspunkt i teori og tidligere forskning fremsettes flere indikatorer for de to demokratitypene med tilhørende antakelser om hvordan det har slått ut i bjarkøysamfunnet. Det kommer klart frem i studien at lokaldemokratiet i Bjarkøy kommune var preget av korte veier til de styrende og var i stor grad preget av deltakerdemokrati. Sammenslåingen har endret betingelsene og mulighetene innbyggerne har til lokaldemokratisk deltakelse, og utviklingen kan ses som en overgang fra deltakerdemokrati til konkurransedemokrati. Partiene har tatt over for de lokalt baserte listene og det er lengre vei til de som styrer. Valget har blitt det sentrale elementet i lokaldemokratiet. Samtidig er det åpninger til å delta også mellom valg, og det finnes kanaler for det, eksempelvis folkemøter. Opplevelsen av den nye formen for lokaldemokrati er varierende, men det kommer klart frem at det har blitt mer krevende og komplisert å navigere i det politiske systemet og ved at det er hardere konkurrere om politikernes oppmerksomhet og for å få sine saker synlig. Samtidig opplever bjarkøyværingene nå å ha noen muligheter de ikke hadde tidligere, særlig knyttet til innflytelse på politikken for tjenester Bjarkøy kommune tidligere fikk utført ved å kjøpe dem fra Harstad kommune.