Bruk av ADHD-medisin i de nordiske landene - Holm, Hanne Maria (2016)
Attention Deficit/Hyperacticity Disorder (ADHD) eller hyperkinetiske forstyrrelser (HKF) er en av de vanligste mentale forstyrrelsene hos barn. Den nevrologiske forstyrrelsen utvikles som oftest i løpet av de første leveårene, og kan vedvare ut ungdomsårene og inn i voksen alder. Kjernesymptomene ved ADHD og HKF er konsentrasjonsvansker, hyperaktivitet og impulsivitet. Oppgaven er et reseptregisterbasert farmakoepidemiologisk studie på de omlag 26 millioner innbyggerne i de fem Nordiske landene Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, i tidsperioden 2004 til 2014. Studien har som hensikt å beskrive frekvensen og forbruket av sentralstimulerende legemidler og atomoksetin, for å sammenligne landene i Norden med hensyn til kjønn, alder, type legemiddel og utvikling over tid. Legemiddeldata ble hentet fra nasjonale reseptregistre, offentlige legemiddelrapporter samt korrespondanse med offentlige helseinstitusjoner. Populasjonsdata ble hentet fra offentlige statistikkdatabaser eller tilsendt data etter korrespondanse med offentlige helseinstitusjoner. Det årlige forbruket var økt i perioden, både målt i mengder legemiddel og i antall brukere. Danmark hadde den høyeste forbruksøkningen av sentralstimulerende og atomoksetin, hvor forbruket hadde steget fra 0,6 til 8,2 DDD/1000 innbygger/døgn. Sverige hadde den høyeste frekvensøkningen, hvor antall brukere/1000 innbyggere hadde steget fra 1,6 til 8,6 i tidsperioden 2006 til 2014. Kartleggingen viste også at Island hadde det høyeste forbruket av ADHD-medisiner det ble solgt 21,9 DDD/1000 innbygger/døgn i 2014. Data om frekvensen av antall brukere var ikke tilgjengelig for hele befolkningen i Island, og kunne derfor ikke bli vurdert. Sverige var derfor det landet i Norden som samlet sett hadde den høyeste frekvensen i 2014, med 8,6 brukere/1000 innbyggere. Undersøkelsen av solgte mengder og frekvensen av brukere fordelt på kjønn, viste at menn i aldersgruppen 10-14 år hadde både den høyeste brukerfrekvensen og forbruket av ADHD-medisiner i 2014. Studien viste også at kvinner hadde den høyeste økningen av både frekvens og forbruk av ADHD-medisiner, som var henholdsvis omlag 1,5 og 2 ganger høyere enn menn. Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD) or hyperkinetic disorders (HKF) is one of the most common mental disorders in children. The neurological disorder usually develops within the first years of life, and may persist through adolescence into adulthood. The core symptoms of ADHD and HKF, is inattentiveness, hyperactivity and impulsivity. The thesis is a prescription registry based pharmacoepidemiological study on the approximately 26 million inhabitants of the five Nordic countries Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden, in the time-period 2004 to 2014. The aim of this study was to describe the frequency and consumption of stimulant drugs and atomoxetine, and comparing the Nordic countries in terms of gender, age, type of drug and in trends over time. Drug data were collected from national prescription registers, public drug reports and correspondence with public health institutions. Population data were obtained from official statistical databases or receive data by correspondence with public health institutions. The annual consumption has been increasing from 2004 to 2014, both in volume and in numbers of users. Denmark had the highest increase in consumption of stimulants and atomoxetine, where consumption had risen from 0.6 to 8.2 DDD/1000 inhabitants/day. Sweden had the highest increase rate, which the number of users/1000 inhabitants had risen from 1.6 to 8.6 in the period 2006 to 2014. The survey also indicated that Iceland had the highest consumption of ADHD medications, were 21.9 DDD/1000 inhabitants/day was consumed in 2014. The frequency data was not available for the entire population on Iceland, and where not considered for that reason. Sweden was therefore the Nordic country with the highest frequency rate in 2014, with 8.6 users/1000 inhabitants. The survey of consumed drugs and the rate of users by gender indicated that men aged 10-14 years had the highest use frequency and consumption of ADHD medications in 2014. The study also indicated that women s consumption had been increasing faster, both in terms of numbers of users and volume, which were respectively about 1.5 and 2 times higher than men.