Forskjellsbehandling av jugoslaviske fanger? Norske fangevokteres oppfattelse av nasjonalitet og bruken av vold mot jugoslaviske fanger i tyske fangeleirer i Nord-Norge 1942-1943. - Rolien, Pia Benedicte (2015)
Denne oppgaven handler om fangevokteres bruk av vold mot jugoslaviske fanger i tyske fangeleirer i Nord-Norge under andre verdenskrig. Hovedfokuset vil være på de norske fangevokterne, men oppgaven vil også ta for seg de tyske leirsjefene og de tyske fangevokterne. Tyskerne begynte å sende jugoslaviske fanger til Norge fra sommeren 1942. De ble sendt til fem ulike leirer hvor norske fangevoktere jobbet, Korgen og Osen i Elsfjord, Rognan ved Saltdalen, Beisfjord/Bjørnfjell i Narvik og en leir i Karasjok. Anslagsvis 363 nordmenn arbeidet som vakter i disse leirene i perioden juni 1942 til april 1943. Antallet jugoslaver som ble sendt til Norge er usikkert, men norske fangevoktere kan ha arbeidet med mellom 3000 og 5000 jugoslaviske fanger. Denne oppgaven vil undersøke om de norske vaktene var klar over at det var ulike nasjonaliteter blant de jugoslaviske fangene og om det var noen sammenheng mellom fangenes nasjonalitet og bruken av vold, mishandling og drap. This thesis is about guard s use of violence against Yugoslav prisoners in German concentration camps in northern Norway during World War Two. The main focus will be on the Norwegian prison guards, but also German camp commanders and guards will be addressed. The Germans began sending Yugoslav prisoners to Norway in 1942. They were sent to five different concentration camps where Norwegian guards worked, Korgen and Osen in Elsfjord, Rognan by Saltdalen, Beisfjord/Bjørnfjell in Narvik and a camp in Karasjok. About 363 Norwegians worked as guards in these camps in the period of June 1942 to April 1943. The number of Yugoslavs who were sent to Norway is uncertain, but Norwegian guards may have worked with between 3000 and 5000 Yugoslav prisoners. This paper will examine whether the Norwegian guards were aware that there were different nationalities among the Yugoslav prisoners and whether there was any correlation between the prisoner s nationality and the use of violence, abuse and murder.