Effekter av miljøgifter på torsk (Gadus morhua) fra indre Oslofjord - Bratrud, Tage (2014)
Utslipp av miljøgifter til miljøet skyldes ofte ulike typer urbane og industrielle aktiviteter. En stor andel av miljøgiftene vil ende opp i akvatiske økosystemer som følge av direkte utslipp eller indirekte utslipp via hydrologiske eller atmosfæriske prosesser. Det er derfor knyttet spesielt stor bekymring til effekter på akvatiske økosystemer i nærheten av urbane områder, der eksponering antas å være høy. I denne undersøkelsen ble Atlantisk torsk benyttet som indikatorart for å evaluere potensielle effekter av miljøgifter på torsk i indre Oslofjord. Torsk fra en lokalitet i ytre Oslofjord antas å være upåvirket av miljøgifter og ble benyttet som referanse. Biomarkører-responsene PAH-metabolitter i galle, CYP1A aktivitet (EROD) og CYP1A protein, AChE aktivitet, ALA-D aktivitet ble undersøkt og satt i sammenheng med helserelaterte responser som immunrespons (respiratory burst), kondisjonsfaktor, vekst og reproduktiv status. Det ble funnet klar forskjell mellom områder med hensyn til påvirkning fra polyaromatiske hydrokarboner og andre planare organiske miljøgifter, der indre Oslofjord viste seg å være mest belastet. Det ble også funnet antydning til at belastning fra disse miljøgiftene forårsaket aktivering av immunforsvaret hos torsk fra indre Oslofjord. Det ble ikke funnet effekter av bly i noen av områdene, mens populasjonen i ytre Oslofjord viste indikasjoner på eksponering av sprøytemidler som organofosfater og karbamater. Generelt var biomarkør-responser og helserelaterte responser avhengig av område, men ikke av kjønn. Selv om torsk fra indre Oslofjord viste klare indikasjoner på belastning av miljøgifter, var det ingen tydelige tegn på at denne belastningen påvirket kondisjon.