Norge og nordområdene under og etter den kalde krigen - Fjærvoll, Eivind (2014)
Denne masteroppgaven tar for seg den norske nordområdepolitikken under og etter den kalde krigen. Det har vært stort fokus på nordområdene og Stoltenberg II regjeringens storsatsning på hva de kaller en "ny" nordområdepolitikk. Det er derfor interessant at det har vært svært liten debatt om grunnlinjene i nordområdepolitikken. Oppgaven ønsker å illustrere den norske nordområdepolitikken under den kalde krigen i en historisk kontekst. Norges forhold til Sovjetunionen og senere Russland står sentralt, og oppgaven ønsker å vise hvilken innvirkning denne overgangen hadde for den norske nordområdepolitikken. Oppgaven tar også for seg nordområdenes betydning og Norges forholdt til NATO, samt hvilke endringer NATO gjennomgår i perioden. Oppgaven analyserer endringer og kontinuitet i norsk utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk i nordområdene under og etter den kalde krigen. This thesis deals with the Norwegian High North policy during and after the Cold War. There has been a major focus on the High North and the Stoltenberg II government have had a big focus on what they call a "new" High North policy. It is therefore interesting that there has been very little debate about the baselines in the High North policy. The thesis wants to illustrate the Norwegian High North policy during the Cold War in a historical context. Norway's relations with Soviet Union and later Russia are central, and the thesis wants to show what impact the transition had for the Norwegian High North policy. The thesis also discusses the importance of the High North and Norway s relationship to NATO, and NATO s undergoing changes during the period. The thesis analyzes the changes and continuity in Norwegian foreign policy and security policy in the High North during and after the Cold War.