Norsk sikkerhet i nord - En analyse av NATOs strategi og dens eventuelle påvirkning på Norges evne til å drive forsvarsplanlegging og takle sikkerhetspolitiske utfordringer knyttet til nordområdene og Russland. - Zachariassen, Eirik (2013)
De siste årene har forsvar av de norske nærområder blitt aktualisert ved et sterkere internasjonalt fokus på nordområdene. Klimaendringene fører til at store områder som tidligere var dekket av is blir tilgjengelige for shipping og energiutvinning. Betydelige funn av naturresurser som olje og gass er også med på å øke interessen for Arktis blant flere stater. Russland er et land som har et uttalt mål om å hevde seg i Arktis. Russland har siden 2007-2008 økt sin militære aktivitet i nordområdene og Arktis, og landet har store planer for industriell og militær utvikling i nord. NATO er en sentral del av norsk sikkerhetspolitikk. Siden 90-tallet har NATO vært aktive i flere skarpe militære oppdrag. En tydelig trend ved NATOs oppdrag siden den tid er at disse har vært såkalte out of area-operasjoner. Det vil si at oppdragene foregår utenfor alliansen territorium, slik det er definert i NATO-pakten. Det er blitt hevdet at NATOs fokus på out of area-oppdrag har vært nødvendig for at alliansen fremdeles skulle være relevant etter at trusselen fra Sovjetunionen ble borte. Samtidig har NATOs utvidede rolle ført til usikkerhet blant enkelte stater – inkludert Norge – rundt NATOs forpliktelse til forsvaret av alliansemedlemmenes territorium og nærområder. I denne oppgaven ønsket jeg å finne ut om det eksisterer en uoverensstemmelse mellom NATOs strategi og de norske sikkerhetspolitiske behovene som er knyttet til nordområdene og Russland, og hvordan den eventuelle uoverensstemmelsen påvirker Norges evne til å møte disse sikkerhetspolitiske behovene. For å belyse den norske situasjonen i nordområdene og sentrale aspekter av Norges medlemskap i NATO anvender jeg realisme- og allianseteori. Oppgaven viser at Norge står ovenfor noen utfordringer i nordområdene som det må tas høyde for. Samtidig er Norge i stor er grad avhengig av NATO for å ivareta sikkerhetsinteressene i nord. Allianseteorien peker på at Norges avhengighet og forpliktelse til NATO reduserer Norges mulighet for gjennomslag og støtte til mer særegne interesser og sikkerhetspolitiske behov innad i alliansen. Det er fortsatt et betydelig fokus på out of area- operasjoner i NATO som, med bakgrunn i den økende strategiske verdien av nordområdene, ser ut til å gå i mot norske interesser. NATO har siden 2010 hatt et fornyet fokus på alliansens nærområder, men store deler av ansvaret for å forbedre NATOs evne og mulighet til å støtte Norge ved en eventuell krise, ser ut til å falle på Norge.