Effekter av miljøgifter på torsk (Gadus morhua) fra indre Oslofjord - Bergland, Kristoffer G. (2012)
Organismer som lever i Oslofjordeneksponeres for kjemikalier som kan ha negative effekter. I denne undersøkelsen ble biomarkører for effekter fra eksponering for miljøgifter og kondisjonsindekser nøkkelarten torsk (Gadus morhua) undersøkt som en del av langtidsovervåkingen av miljøtilstanden i indre Oslofjord. Torsk ble fanget i indre og ytre Oslofjord (referanseområde).Det ble benyttet biomarkører som kan gi et bilde av effekter fra nevrotoksiske stoffer, metaller generelt, bly, plane organiske stoffer som PCB og PAHer, samt samt ekspresjon av effektrelaterte gener. Fysiologiske indekser som LSI,GSI og kondisjon ble brukt for å undersøke helsetilstand. Torsk fra indre Oslofjord hadde signifikant lavere LSI enn torsk fra ytre Oslofjord. Biomarkøranalyser viste torsk fra indre Oslofjord utsettes for høyere eksponering for PAHer i indre Oslofjord sammenlignet med ytre Oslofjord. Torsk i indre Oslofjord også hadde høyere mengde CYP1A mRNA , CYP1A protein samt CYP1A aktivitet (EROD) enn torsk fra ytre Oslofjord. Det viser torsk i indre Oslofjord opplever jevn eksponering for stoffer som PAHer og PCBer som kan indusere CYP1A. En signifikant oppregulering av vitellogenin mRNA hos hanner i indre Oslofjord indikerer og at det kan være stoffer som forstyrrer hormoner blant hanner i indre Oslofjord. Det var ikke forskjeller i acetylkolinesterase hvilket viser at det enten er mindre effekter av pestisider enn tidligere år, eller at det er en jevnere eksponering mellom indre og ytre Oslofjord. Effekter fra blyeksponering var ikke forskjellig mellom indre og ytre Oslofjord, hvilket tyder på at det har vært en nedgang i effekter av bly. Undersøkelsen viste at det torsk har høyere eksponering for miljøgifter i indre Oslofjord sammenlignet med ytre Oslofjord.