Den russiske energipolitikkens janusansikt : Perspektiver for gassressursutnytting: Politikk eller butikk? - Hognestad, Anna Dræge (2007)
Oppgaven omhandler Russlands energipolitikk, med fokus på gassressursene. Oppgaven analyserer Russlands flerdimensjonelle energipolitikk i lys av en utledet firefeltsmodell som kombinerer spørsmålet om russisk energipolitikk har et kommersielt eller utenrikspolitisk innhold på den ene siden, og på den andre siden March og Olsens (1989)atferdsmodeller, som belyser hvorvidt beslutningene er tatt fra et konsekvensorientert eller identitetsbasert grunnlag. Ukraina-affæren, Shtokman-forhandlingen og Sakhalin-beslutningen er tre strategiske case oppgaven ser nærmere på. I lys av den analytiske modellen peker oppgaven på ulike perspektiver russiske beslutningsaktører har for landets ressurser, og viser hvordan Putin manøvrerer, og spiller på sammenfallet i aktørenes preferanser om hvilken vei Russland skal gå. Når vestlige aktører leser Russland fra sitt ståsted blir det vanskelig å tolke om Russland bruker landets gassressurser utenrikspolititisk eller om de er troverdige forretningsmenn. Russlands energipolitikk fremstår på denne måten med et janusansikt.